κ. 694 9736414 τηλ. 210 6030864
Γρηγορίου Ε' & Βυζαντίου 9, Παλλήνη

Ήλιος και επιπτώσεις στο δέρμα

2013-05-15

Ζούμε σε μία χώρα που τον περισσότερο χρόνο υπάρχει ηλιοφάνεια, η οποία επιδρά στη ψυχολογία μας και μας κάνει να νιώθουμε χαρούμενοι και ευδιάθετοι. Ο ήλιος με τις ακτίνες του ενεργοποιεί όλα τα όντα, ζωντανεύει τη φύση και χαρίζει υγεία, δύναμη και ζωή στον άνθρωπο. Σήμερα, όμως, γνωρίζουμε χάρις στην επιστήμη, ότι οι ακτίνες του είναι βλαβερές για την επιδερμίδα μας, ιδιαίτερα το καλοκαίρι, εάν δεν πάρουμε τα απαραίτητα προστατευτικά μέτρα. Οι ακτίνες του ήλιου διαπερνούν το όζον, το οποίο μάλιστα δεν έχει την ίδια πυκνότητα σε όλες τις περιοχές του πλανήτη. Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, λόγω ορισμένων αερίων και ρύπων που διοχετεύονται στο διάστημα από τις βιομηχανίες, η πυκνότητα του όζοντος έχει ελαττωθεί δραματικά με ανυπολόγιστες συνέπειες για την υγεία μας.

Το όζον είναι αέριο που περιβάλλει τον πλανήτη, βρίσκεται στη στρατόσφαιρα και δημιουργεί μία ασπίδα, προστατεύοντάς τον από τις βλαβερές ηλιακές ακτίνες. Η εξασθένηση του όζοντος, όμως, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην αύξηση της ακτινοβολίας UV, αφού δεν είναι ικανό να δεσμεύσει μεγάλη ποσότητα από αυτήν.

Η UV ακτινοβολία διακρίνεται στην UVA, UVB, και UVC ακτινοβολία. Η UVA δεν απορροφάται από το όζον, ενώ η UVB εν μέρει και εξολοκλήρου η UVC. Οι επιβλαβές ακτινοβολίες UVA και UVB είναι εντονότερες ιδιαίτερα το καλοκαίρι, που οι ακτίνες είναι κάθετες και μάλιστα τις μεσημεριανές ώρες.

Οι συνέπειες από την ασυλλόγιστη έκθεσή μας στον ήλιο, είτε είμαστε στην παραλία, είτε εργαζόμαστε, είτε γυμναζόμαστε, χωρίς να έχουμε πάρει τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης, ενδέχεται να είναι ανεπιθύμητες για την υγεία μας. Έχει παρατηρηθεί ιατρικά ότι η ακτινοβολία UV ευθύνεται για πολλές κακώσεις της επιδερμίδας, όπως είναι κυρίως:
το μελάνωμα, με μορφή καρκίνου του δέρματος .
η ακτινική κεράτωση, με μορφή στιγμάτων στο πρόσωπο και σώμα.
ερύθημα-ηλιακό έγκαυμα.
η φωτογήρανση, που το δέρμα μας γίνεται σκληρό.

Η μελανίνη στο δέρμα έχει ένα φωτοπροστατευτικό ρόλο, αφού δρα σαν ένα φίλτρο, μειώνοντας όλα τα μήκη κύματος του φωτός. Σαν απάντηση στην ηλιακή έκθεση υπάρχουν δύο τύποι μελάγχρωσης του δέρματος στον άνθρωπο. Το πρώτο είναι το άμεσο μαύρισμα και παρατηρείται σε υπερμελανωτικά δέρματα και είναι πιο αποτελεσματικό όταν προκαλείται από ακτινοβολία μεγάλου μήκους κύματος (UVA). Είναι παροδικό και αν και αμέσως προκαλείται, σύντομα εξασθενίζει. Ο δεύτερος είναι η αυξημένη μελάγχρωση που ακολουθεί την ερυθυματώδη απάντηση του δέρματος. Αυτό είναι το καθυστερημένο μαύρισμα και παρατηρείται 48-72 ώρες μετά την έκθεση στη UV ακτινοβολία.

Εκτός όμως από τη φυσική προστασία του δέρματος που προσφέρει η μελανίνη από τις υπεριώδεις ακτινοβολίες, μπορεί με την υπερπαραγωγή της να δημιουργήσει υπερχρωματισμό της επιδερμίδας. Σε αυτές τις περιπτώσεις η καλύτερη αντιμετώπιση είναι η πρόληψη, προσέχοντας την έκθεση στον ήλιο και χρησιμοποιώντας αντιηλιακά προϊόντα.

Όπως γνωρίζουμε, το δέρμα είναι ένας ορατός δείκτης υγείας και αυτό το κάνει ένα καλό αντικείμενο μελέτης αντιδράσεων που απειλούν την υγεία, όπως η φλεγμονή. Σίγουρα ένα από τα πιο εμφανή παραδείγματα της φλεγμονώδους διαδικασίας είναι το ηλιακό έγκαυμα, το οποίο προκαλείται από υπερβολική έκθεση στον ήλιο. Η προσβεβλημένη περιοχή γίνεται κόκκινη, ζεστή και ευαίσθητη και σε σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να σχηματιστούν φυσαλίδες. Αν το δέρμα είναι ανοικτόχρωμο είναι πιθανόν να πάθει ηλιακό έγκαυμα. Ιδιαίτερη προσοχή στην παρατεταμένη ηλιοθεραπεία σε ομιχλώδη καιρό, που δημιουργεί επίσης έγκαυμα χωρίς, ίσως, καύσος.

Η έκθεση σε υπεριώδη ακτινοβολία θέτει σε λειτουργία άμυνες των κυττάρων κάτω από το δέρμα. Πολύ γρήγορα, πριν καν το δέρμα κοκκινίσει, τα αιμοφόρα αγγεία διαστέλλονται και μεγαλώνουν τα τοιχώματά τους. Ακόμη, νερό από το αίμα που κυκλοφορεί, διαρρέει στον περιβάλλοντα ιστό και προκαλεί πρήξιμο μέσα στην επόμενη ώρα.

Παρ’ όλες αυτές τις αμυντικές προσπάθειες, κύτταρα πεθαίνουν και καταστρέφονται σε όλο το δέρμα που έχει εκτεθεί στον ήλιο. Όταν το δέρμα καίγεται συμβαίνουν αλλαγές όπως η δημιουργία φουσκαλών, ενώ το υγρό που περιέχουν, έρχεται βαθιά μέσα από το δέρμα. Ως αποτέλεσμα, διάφορα χημικά που δημιουργούν τη φλεγμονή να κορυφώνονται μέσα σε 4-8 ώρες έκθεσης σε υπεριώδες φως.

Η απώλεια νερού και η απελευθέρωση ενζύμων που καταστρέφουν το κολλαγόνο και την ελαστίνη, φέρουν την ευθύνη για τα ορατά σημάδια γήρανσης.

Επίσης, η φλεγμονή είναι σημαντική και για έναν ακόμη λόγο. Είναι μία σημαντική αιτία για το σχηματισμό των ελεύθερων ριζών, οι οποίες επιτίθενται στα λιπίδια των κυτταρικών τοιχωμάτων, με συνέπεια την απώλεια νερού και την άμεση καταστροφή κυττάρων.

Η καταπολέμηση της φλεγμονής είναι ακόμα πιο σημαντική όταν το δέρμα είναι νεανικό, επειδή τότε είναι πιο ενεργή η φλεγμονώδης αντίδραση, τα κύτταρα πιο δυνατά και το δέρμα πιο αντιδραστικό.

Ως μέτρα προστασίας, για να μην υποστούμε όλες τις παραπάνω συνέπειες της ηλιακής ακτινοβολίας, θα προτείναμε τα ακόλουθα:
τη χρήση απορροφητικών γυαλιών.
η χρήση καπέλου.
την παραμονή σε σκιερούς χώρους.
τη χρήση αντιηλιακών κρεμών με δείκτη προστασίας SPF πάνω από 15-20. ο δείκτης προστασίας είναι ανάλογος με τον τύπο και την υφή της επιδερμίδας μας (σκουρόχρωμης, ανοικτόχρωμης, λεπτής κ.τ.λ.).

Η σωστή και συστηματική χρήση των αντιηλιακών, με επιστημονικά ελεγμένα φίλτρα και η τήρηση των μέτρων προστασίας, θα μας προστατεύσει από τα παραπάνω δερματικά προβλήματα και θα μας δημιουργήσει μια όμορφη επιδερμίδα, αυτοί που όλοι μας επιθυμούμε να αποκλείσουμε το καλοκαίρι.

Επιστροφή στα άρθρα